Nieuwsbrief Van tuin tot tafel

Kweepeer-appeljam

Recept nieuwsbrief juni 2025

In deze nieuwsbrief niet het meest bekende recept met kweeperen, de kweepeergelei, maar dit recept is voor een jam waarin je ook minder mooie appels kunt verwerken.  

Het recept is ontleend aan www.kweepeer.nl van Okke Amerongen. Op zijn leuke website vind je heel veel recepten met kweepeer.  

Kweepeer-appeljam (met rum)  

Nodig: 

  • 1 kilo kweeperen 
  • 1 liter water 
  • 1 kilo appels 
  • sap van 1 limoen 
  • 1 ½ pak geleisuiker speciaal 
  • eventueel 50 – 100 milliliter rum 

Bereiding:

Borstel of veeg de kweeperen schoon. Je hoeft ze dus niet te schillen. Snij ze in vieren en verwijder de klokhuizen grondig. Kook ze ca 40 minuten met het water tot ze gaar zijn. Neem net zoveel water als kweeperen, niet minder! Ondertussen de appels schoonmaken en erbij doen. Als de appels ook gaar zijn, maak je het fijn met de staafmixer. Dan geleisuiker en limoensap erbij, nog even laten koken, dan eventueel de rum erbij en nog 2 minuten koken. In de potten gieten, deksel erop en 5 minuten ondersteboven zetten